''SSSST! DE VOORSTELLING BEGINT!''

Ontkurk de wijn en steek die sfeerkaarsen maar vast aan want met deze 20 theater- en concerttips maak je er samen een bijzondere avond van.. thuis op de bank of dansend in de woonkamer. Ondanks dat de deuren van theaters, concertgebouwen en poppodia door de coronacrisis gesloten zijn, gaat er online een wereld aan muziek, voorstellingen en theater open. Wij hebben 20 tips voor jou uitgekozen.

''Goooood evening…. livingroom. Are you having fun?'' 

*Festival tips

#1 THEATER VIRUS FESTIVAL
Bekende en minder bekende artiesten treden elke vrijdagavond om 20.00 uur geheel gratis, speciaal voor jou op. Dit is een initiatief van vijf Nederlandse theaters: De Goudse Schouwburg, Theater Het Kruispunt, Theater De Leest, ATLAS Theater en Theater aan de Schie. Deze theaters zetten elke week talent van eigen bodem in de schijnwerpers. Van muziek, cabaret tot andere theaterkunsten. Het festival is er voor vrolijkheid, hoop en troost ten tijde van de coronacrisis. Het festival is hier te volgen.

#2 THE SOCIAL DISTANCING FESTIVAL
Een boordevol programma met wereldwijde livestreams van onder andere theater- en muziekvoorstellingen en registraties. Dit festival viert kunst en cultuur en toont talent van over de hele wereld. Muziek, dans, theater, musical en opera. Er is zelfs een digitale biertent voor de na-borrel. Bekijk het hier.

 

Waar kan ik betalen met de Podium Cadeaukaart?

''Sssst! De voorstelling begint. Pak de wijn.''

*Theater tips

#3 DE VERLEIDERS
Afgelopen jaren stonden zij in de theaters met spraakmakende voorstellingen. DE VERLEIDERS brengen vlijmscherpe theaterstukken over de moraal aan de top van het bedrijfsleven en onze financiële hygiëne met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. Voor de thuisblijvers stellen zij hun eerste zes voorstellingen beschikbaar. Want juist nu zijn thema’s als de zorg, het geldstelsel, de democratie en privacy nog urgenter. De eerste twee voorstellingen ‘Slikken en Stikken’ en ‘De Casanova’s van de Vastgoedfraude’ zijn nu t/m 28 april online te kijken. De rest volgt binnenkort! DE VERLEIDERS met o.a. Pierre Bokma, Victor Löw en Tom de Ket. Bekijk het hier

#4 PIAF, DE MUSICAL
Stage Entertainment Nederland lanceert een gratis onlineplatform vol content van de afgelopen twintig jaar uit de archieven van Joop van den Ende Theater Producties en Albert Verlinde Entertainment. Piaf, de Musical is de eerste maar meerdere zullen volgen. Piaf de Musical vertelt het verhaal van de dramatische levensloop van Edith Piaf. Deze prachtige musical met icoon Liesbeth List in de hoofdrol kun je thuis bekijken, klik hier.
Aangeboden door: Stage Entertainment Nederland

#5 TURKS FRUIT
De bejubelde theatervoorstelling Turks Fruit uit 2019 naar het beroemde boek van Jan Wolkers uit 1969 staat nu geheel online. Het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur is hier te bekijken.

#6 GRAND THEATER GRONINGEN
Vanwege de coronacrisis heeft Grand Theater Groningen besloten via hun website voorstellingen uit te gaan zenden waar zij een bijzondere band mee hebben. Registraties van de voorstellingen zijn vervolgens 24-uur gratis te bekijken. Bekijk het hier.

#7 MAAS THEATER EN DANS
Via Maas TV kun je elke dag nieuwe online registraties bekijken van Maasvoorstellingen. Ben je daarna geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan? Op Maas@Home verschijnen dagelijks workshops, waaronder schrijven voor theater, huilen voor beginners of de kunst van het niets doen. Of doe samen met één van de acteurs of dansers van Maas een warming-up om je dag thuiswerken of thuis blijven zo goed mogelijk te beginnen. Klik voor Maas hier

#8 THEATER ROTTERDAM
Theater Rotterdam komt online naar jou toe! Online vind je registraties voor jong en oud, podcasts, playlists en het online platform OFFBEAT. Bekijk het hier.

#9 INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM (ITA)
ITA brengt je ITA’S DECAMERONE. In tijden van nood kunnen we onze toevlucht nemen tot verhalen. Tot de kunst. In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in Decamerone hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Steeds tien per dag. Honderd verhalen. Met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek. Acteurs uit het Nederlandse theater lezen dagelijks één verhaal uit Boccaccio's Decamerone. Elke dag een nieuw verhaal. Als ode aan het leven. Kijk en luister hier.

#10 NATIONALE THEATRE LIVE
Het Britse theatergezelschap National Theatre zet elke donderdag een van hun stukken op YouTube, die je een week lang gratis kunt bekijken. Bekijk het hier.

Waar kan ik betalen met de Podium Cadeaukaart?

''Mag ik deze dans van u?''

*Dans tips

#11 NATIONALE OPERA & BALLET
Nationale Opera & Ballet (Amsterdam) heeft voor jong en oud een prachtig online programma samengesteld. Er is een uitgebreid programma voor de jonge kijker, maar er zullen ook prachtige voorstellingen gestreamd worden die de afgelopen jaren op hun podium te zien waren. Een unieke kans om een aantal hoogtepunten voor het eerst te zien of te herbeleven. Verder staan er zang & dans workouts, quizzen & games en persoonlijke videoboodschappen en tips van zangers en dansers online voor je klaar. Bekijk hier.

#12 SCAPINO BALLET ROTTERDAM
Verschillende dansgezelschappen zetten registraties van hun voorstellingen online. Zo ook Scapino Ballet Rotterdam. Elke maandagavond streamen zij een voorstelling via hun Facebookpagina.  

#13 NEDERLANDS DANS THEATER
Door het Nederlands Dans Theater is NDTV gelanceerd. Zij bieden via dit kanaal complete balletten online aan voor vermaak tijdens de coronacrisis. NDTV, een gratis streaming-serie van NDT-balletten van bekende choreografen. Iedere week lanceren zij een nieuwe video. Bekijk hier.

#14 FOCUS ENSCHEDE
Elke dag verzorgt Focus Enschede onder de noemer Focus iDance via YouTube live meerdere danslessen. Natuurlijk kun je ook de video's terug kijken wanneer het jou uitkomt. Naast de live lessen worden er choreo's, workouts en instructiefilmpjes opgenomen. Van ballet tot hiphop en van peuterdans tot freestyle jazz tot gevorderden. Bekijk het hier.

Waar kan ik betalen met de Podium Cadeaukaart?

De klassiekers!

*Klassieke muziek tips

#15 METROPOLE ORKEST
Na de Tweede Wereldoorlog werd het Metropole Orkest opgericht om hoop en vertier te bieden aan het volk, en dat doet het orkest nog steeds – óók nu de concertzalen gesloten zijn. Muziek stopt nooit. Elke woensdag, vrijdag én zondag zie je online een ander concert: oud en nieuw, nationaal en internationaal. De concerten zijn te volgen via Facebook en de website van het Metropole Orkest, hier.

#16 NOORDERKERKCONCERTEN
Topmusici uit binnen- en buitenland met repertoire uit alle windstreken treden voor jou op. Een prachtig uur klassieke muziek vindt elke zaterdag plaats van 14.00 tot 15.00 met de online Noorderkerkconcerten. Bekijk hier.

#17 HET CONCERTGEBOUW
Het Concertgebouw en vijftien andere vooraanstaande Europese klassieke concertzalen trekken samen op voor een unieke digitale programmering ten tijde van de coronacrisis: samen streamen ze elke avond een ander concert uit hun archief. De concerten zijn elke avond om 20:00 uur te zien via alle Facebookpagina's van de deelnemende zalen. Bekijk hier.

Paas-tip: Luister en kijk naar Bachs Matthäus-Passion in een onvergetelijke uitvoering door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer via de website van Het Concertgebouw hier.

Waar kan ik betalen met de Podium Cadeaukaart?

Put your hands in the air!!!

* Concert tips

#18 KENSINGTON LIVE AT ZIGGO DOME AMSTERDAM (2017)
Eerst live, toen in de bioscoop, en nu in je huiskamer te zien! Kensington zette onlangs hun complete concert in de Ziggo Dome online. “We kunnen niet naar jullie toekomen maar we kunnen jullie wel virtueel entertainen!”- aldus de mannen zelf. Bekijk het concert hier.

#19 PARADISO
Noodgedwongen zijn ook de deuren van Paradiso tijdens deze crisis gesloten. Om artiesten evengoed een podium te bieden, gaan zij de komende tijd met regelmaat 'live' via hun Facebook pagina. Bekijk hier het aangekondigde programma van deze maand. Elke livestream begint om 14.00 uur, tenzij anders vermeld.

#20 CHILLY GONZALES & KAISER QUARTETT
Zelfverklaard meesterpianist Chilly Gonzales is een muzikale alleskunner. Naast pianist is hij producer, rapper en zanger met diverse inspiratiebronnen als minimal music en elektronische muziek. Naast zijn samenwerkingen met Drake en Daft Punk bracht hij drie solo-piano albums uit, en een album met een strijkkwartet. In La Galerie de la Bibliothèque de Versailles brengt hij deze ten gehore met ondersteuning van het Kaiser Quartett. Bekijk hier.

BONUS CONCERT TIPS:

#20.1 BILLIE EILISH AT LIFE IS BEAUTIFUL FESTIVAL (2019)

Bekijk het gehele optreden van Billie Eilish tijdens het Life is Beatiful Festival in 2019 online. Bekende songs als Bad Guy, Bellyache, Ocean Eyes en Bury a Friend komen voorbij. Bekijk het concert hier.

#20.2 METALLICA LIVE IN BERLIN (2019)
Ga helemaal los in je woonkamer met het volledige twee en een half uur durende concert van Metallica in Olympiastadion, Berlijn. Hier te bekijken.

Waar kan ik betalen met de Podium Cadeaukaart?

Hét cadeau om samen naar uit te kijken!

Wil jij iemand in deze tijd bedanken, sterkte wensen, feliciteren (verjaardagen gaan gewoon door) of gewoon iets geven omdat je hem/haar mist? Geef een bijzonder cadeau, een cadeau om (samen) naar uit te kijken.

Pak eens 'n Podium. Podium Cadeaukaart biedt het grootste theater- en concertaanbod en is nu extra lang geldig (3 jaar en 4 maanden!).

Bestel hier »
Waar kan ik betalen met de Podium Cadeaukaart?

Andere lazen ook: